Parametry z etykiet, zwłaszcza dotyczące hałasu, są z odwłoku brane. Ni czorta nie warto się tym kierować. Też się o tym na swoich oponach przekonałem.
opony letnie - co myślicie
Zwiń
X
-
Gość -
Gość
Prawda jest taka że co opona to inna opinia.
jedni jeżdżą na chińczykach i narzekają inni nie. Wszystko zależy od tego czego oczekuje się od opony bo każda kiedyś puści na zakręcie jak się przegnie
Komentarz
-
Gość
No i ta sama opona na innym aucie zachowa się inaczej. Moje całoroczne quatrac 5 na fokusie mk2 fl buczały przy ~100 km/h, a na o2 nie ma tego efektu. Nie wiem gdzie i dlaczego się podział...
Komentarz
-
Gość
Moze efekt zlej geometri co powodowalo ze scianki inaczej sie kladly a moze roznica cisnien a moze jak byly za "nowe" buczaly
Komentarz
-
Gość
Chyba już się tego nie dowiem. Buczały przez dwa zimne sezony. Nic nie zmalało w drugim. Teraz jest ich trzeci.
Komentarz
-
Hej,
pytanie do bardziej doświadczonych- mam okazję zakupić opony Pirelli P7 CenturinoI teraz tak - jak różnica między oponami z 2018, a 2016? Po przeleżeniu 2 lat jest się czym przejmować ?225/45/17 Klasa 2018 2016 1 Pirelli P7 CB 298 250
Skłaniam się szczerze do zaoszczędzenia 50pln na oponie i zakupie tych Pirelek z 2016, jeżeli to bez różnicy
Komentarz
-
-
Gość
Wszyscy twierdzą że jeżeli jest prawidłowo przechowywana itd. To przez okres 3 lat od produkcji jej wlasciwosci są niezmienne
Komentarz
-
Gość
Komentarz
-
kiedyś widziałem chyba w necie zdjęcia z Oponeo - masakra. Stosy rzucone jak popadnie.Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisA właściwie w żadnej hurtowni prawidłowo przechowywana nie jest, tylko tak:pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Też o tym słyszałem, mam filmik jak u nas na Michelin w magazynie gościu jedzie z wyrzynarką i przecina opony które mają dot powyżej trzech lat.Zamieszczone przez MixerGDA Zobacz wpisWszyscy twierdzą że jeżeli jest prawidłowo przechowywana itd. To przez okres 3 lat od produkcji jej wlasciwosci są niezmienne
Tylko pytanie co to jest właściwe przechowywanie?
Co z autami, które koła zapasowe mają pod podwoziem niczym nieosłonięte?
Przecież tam dzieje się wszystko, woda, błoto, sól, różnice temperatur.
Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Co ma się im stać od leżakowania 2 czy 3 lata?
Chyba że sa źle składowane i np przygniecione stosem od góry = odkszałca się na tyle że nie ułoża się prawidłowo na feldze.
Oponę głównie niszczy słońce i chemia wg mnie. Opona markowa 2 czy 3 letnia jak po założeniu da sie wywazyc jest OK.
Ludzie po 8-10 lat jeżdzą albo i dłużej na kompletach.
Poprawcie mnie jesli się mylę w poglądzie.
Komentarz
-
-
Od leżakowania nic im się nie stanie pod warunkiem, że nie są narzucone byle jak a stosy są przekładane co jakiś czas, w co wątpię.
Ja tam zawsze szukam opon z bieżącym rocznikiem na DOT, ewentualnie poprzedni rok. Z tym że u mnie komplet tłukę 6-7 lat z uwagi na małe przebiegi roczne.
Kolega wulkanizator raz mi opowiadał, że mieli felerną partię Uniroyali letnich i było dużo problemów z ich wyważeniem, nawet jak się udało to klienci reklamowali. Po jakimś czasie wyszło, że były źle składowane w magazynie, tak im kierownik serwisu przekazał, ale ile w tym prawdy nikt nie wie.
O1-->O3--> ?
Komentarz
-
-
Miałem conti premiumcontact 5, rewelacja nawet jako sliki dobrze trzymały ale schodzily już od samego patrzenia na nie. Przód wytrzymal 20tysi. Teraz w kurze michelin pilot sport4, też niezle ale czy lepiej trzymają, hmmm. Na pewno mniej się ścierają. W niższych temp nie zauważyłem jakiegoś dramatu. Może dociągną 30 na przodzieOstatnio edytowany przez Nikus; 45047.
Komentarz
-
-
Gość
Poprawiam. Wiadomo, ze ludzie lubią parkować w tym samym miejscu. Tak więc w tym samym miejscu, podczas spaceru z psem, widzę ten sam samochód rodzinny (voyager), którego prawa tylna opona zacznie w styczniu roku 21. rok życia. :-)Zamieszczone przez Alonzo_ Zobacz wpisLudzie po 8-10 lat jeżdzą albo i dłużej na kompletach.
Poprawcie mnie jesli się mylę w poglądzie.
Komentarz
-
Gość
Opona 21 lat? Toc to strach w oczach że są sparciale ze szok. Z drugiej strony jak on przechodzi przegląd na takich oponach, w Felci ojcu nie puscili na przegladzie bo mial 6 letnie opony co juz parcialy...
Komentarz
-
Gość
Myślę, że nawet nie pokazuje tam auta.Zamieszczone przez MixerGDA Zobacz wpisZ drugiej strony jak on przechodzi przegląd na takich oponach
Ale fakt, że znacznie lepsze dałem koledze za darmo (jedenastoletnie).
Komentarz
-
Gość
Ja letnie 11 letnie zostawiłem do utylizacji a może miały z 4mm. Fakt były tylko do przelatania sezonu bo kupiłem razem z felgami...teraz będzie trzeba kupić jakieś klasy ekonomicznej
Komentarz
-
Podejrzewam, że jednak nie poszły do utylizacji, a jakiś Janusz je wziął "bo 4mm to ze 2 sezony oblata a jak mało jeździć to i 3"Zamieszczone przez MixerGDA Zobacz wpisJa letnie 11 letnie zostawiłem do utylizacji
Ostatnio edytowany przez kabi_007; 17109.O1-->O3--> ?
Komentarz
-
-
Gość
Ogolnie zakladam ze tak się stalo tym bardziej że sciagneli w gratisieZamieszczone przez kabi_007 Zobacz wpisPodejrzewam, że jednak nie poszły do utylizacji, a jakiś Janusz je wziął "bo 4mm to ze 2 sezony oblata a jak mało jeździć to i 3"
jeszcze hankooki to juz wogole
Komentarz
-
Pacjent O1 z rozmiarem 195 65 15 kupiona na dunlop fastresponse wyząbkowanych więc z nastaniem nowego sezonu zakupiłem CPC5 i pierwsze pięć lat byłem bardzo zadowolony. Później zaczęły się takie jaja na mokrym że opony z 5 mm bieżnikiem poszły do piwnicy i założyłem uniroyal rainexpert 3. Oponki przechowywane były w ciemnej chłodnej piwnicy. Zobaczymy jak uniroyal będzie się zachowywał jak się trochę zestarzeje i zużyje.Robert
Komentarz
-

Komentarz