Parametry z etykiet, zwłaszcza dotyczące hałasu, są z odwłoku brane. Ni czorta nie warto się tym kierować. Też się o tym na swoich oponach przekonałem.
opony letnie - co myślicie
Zwiń
X
-
Gość
-
Gość
Prawda jest taka że co opona to inna opinia.
jedni jeżdżą na chińczykach i narzekają inni nie. Wszystko zależy od tego czego oczekuje się od opony bo każda kiedyś puści na zakręcie jak się przegnie
Komentarz
-
Gość
No i ta sama opona na innym aucie zachowa się inaczej. Moje całoroczne quatrac 5 na fokusie mk2 fl buczały przy ~100 km/h, a na o2 nie ma tego efektu. Nie wiem gdzie i dlaczego się podział...
Komentarz
-
Gość
Moze efekt zlej geometri co powodowalo ze scianki inaczej sie kladly a moze roznica cisnien a moze jak byly za "nowe" buczaly
Komentarz
-
Gość
Chyba już się tego nie dowiem. Buczały przez dwa zimne sezony. Nic nie zmalało w drugim. Teraz jest ich trzeci.
Komentarz
-
Hej,
pytanie do bardziej doświadczonych- mam okazję zakupić opony Pirelli P7 CenturinoI teraz tak - jak różnica między oponami z 2018, a 2016? Po przeleżeniu 2 lat jest się czym przejmować ?225/45/17 Klasa 2018 2016 1 Pirelli P7 CB 298 250
Skłaniam się szczerze do zaoszczędzenia 50pln na oponie i zakupie tych Pirelek z 2016, jeżeli to bez różnicy
Komentarz
-
-
Gość
Wszyscy twierdzą że jeżeli jest prawidłowo przechowywana itd. To przez okres 3 lat od produkcji jej wlasciwosci są niezmienne
Komentarz
-
Gość
Komentarz
-
Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisA właściwie w żadnej hurtowni prawidłowo przechowywana nie jest, tylko tak:pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MixerGDA Zobacz wpisWszyscy twierdzą że jeżeli jest prawidłowo przechowywana itd. To przez okres 3 lat od produkcji jej wlasciwosci są niezmienne
Tylko pytanie co to jest właściwe przechowywanie?
Co z autami, które koła zapasowe mają pod podwoziem niczym nieosłonięte?
Przecież tam dzieje się wszystko, woda, błoto, sól, różnice temperatur.
Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Co ma się im stać od leżakowania 2 czy 3 lata?
Chyba że sa źle składowane i np przygniecione stosem od góry = odkszałca się na tyle że nie ułoża się prawidłowo na feldze.
Oponę głównie niszczy słońce i chemia wg mnie. Opona markowa 2 czy 3 letnia jak po założeniu da sie wywazyc jest OK.
Ludzie po 8-10 lat jeżdzą albo i dłużej na kompletach.
Poprawcie mnie jesli się mylę w poglądzie.
Komentarz
-
-
Od leżakowania nic im się nie stanie pod warunkiem, że nie są narzucone byle jak a stosy są przekładane co jakiś czas, w co wątpię.
Ja tam zawsze szukam opon z bieżącym rocznikiem na DOT, ewentualnie poprzedni rok. Z tym że u mnie komplet tłukę 6-7 lat z uwagi na małe przebiegi roczne.
Kolega wulkanizator raz mi opowiadał, że mieli felerną partię Uniroyali letnich i było dużo problemów z ich wyważeniem, nawet jak się udało to klienci reklamowali. Po jakimś czasie wyszło, że były źle składowane w magazynie, tak im kierownik serwisu przekazał, ale ile w tym prawdy nikt nie wie.
O1-->O3--> ?
Komentarz
-
-
Miałem conti premiumcontact 5, rewelacja nawet jako sliki dobrze trzymały ale schodzily już od samego patrzenia na nie. Przód wytrzymal 20tysi. Teraz w kurze michelin pilot sport4, też niezle ale czy lepiej trzymają, hmmm. Na pewno mniej się ścierają. W niższych temp nie zauważyłem jakiegoś dramatu. Może dociągną 30 na przodzieOstatnio edytowany przez Nikus; 45047.
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez Alonzo_ Zobacz wpisLudzie po 8-10 lat jeżdzą albo i dłużej na kompletach.
Poprawcie mnie jesli się mylę w poglądzie.
Komentarz
-
Gość
Opona 21 lat? Toc to strach w oczach że są sparciale ze szok. Z drugiej strony jak on przechodzi przegląd na takich oponach, w Felci ojcu nie puscili na przegladzie bo mial 6 letnie opony co juz parcialy...
Komentarz
-
Gość
Zamieszczone przez MixerGDA Zobacz wpisZ drugiej strony jak on przechodzi przegląd na takich oponach
Ale fakt, że znacznie lepsze dałem koledze za darmo (jedenastoletnie).
Komentarz
-
Gość
Ja letnie 11 letnie zostawiłem do utylizacji a może miały z 4mm. Fakt były tylko do przelatania sezonu bo kupiłem razem z felgami...teraz będzie trzeba kupić jakieś klasy ekonomicznej
Komentarz
-
Zamieszczone przez MixerGDA Zobacz wpisJa letnie 11 letnie zostawiłem do utylizacji
Ostatnio edytowany przez kabi_007; 17109.O1-->O3--> ?
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez kabi_007 Zobacz wpisPodejrzewam, że jednak nie poszły do utylizacji, a jakiś Janusz je wziął "bo 4mm to ze 2 sezony oblata a jak mało jeździć to i 3"
Komentarz
-
Pacjent O1 z rozmiarem 195 65 15 kupiona na dunlop fastresponse wyząbkowanych więc z nastaniem nowego sezonu zakupiłem CPC5 i pierwsze pięć lat byłem bardzo zadowolony. Później zaczęły się takie jaja na mokrym że opony z 5 mm bieżnikiem poszły do piwnicy i założyłem uniroyal rainexpert 3. Oponki przechowywane były w ciemnej chłodnej piwnicy. Zobaczymy jak uniroyal będzie się zachowywał jak się trochę zestarzeje i zużyje.Robert
Komentarz
-
Komentarz